Dolačka 31, Poduzetnička zona Podi 22000 Šibenik +385 22 462 008 +385 95 22 01 004

VIŠE PUTA KORISTITE ISTO ULJE U KUHINJI? EVO LISTE RAZLOGA DA PRESTANETE

Nije praktično da kuhinje zamijene jestivo ulje u fritezi svaki put kad trebaju nešto pržiti - ali ako ne vodite računa koliko se često koristilo, kada je promijenjeno i što se s njim pržilo, mogli biste riskirati neke ozbiljne zdravstvene probleme. Surađujte sa tvrtkom ovlaštenom za sakupljanje otpadnog jestivog ulja kako biste osigurali redovito pražnjenje spremnika sa otpadnim jestivim uljem. O tome ovisi zdravlje vaših gostiju.

ŠTO SE DOGAĐA AKO VIŠE PUTA KORISTITE ISTO ULJE?

Ponovnom upotrebom ulja za jelo mogu se stvoriti slobodni radikali koji se vežu za zdrave stanice. Ako se tijelo ne može boriti s njima, mogu izazvati bolest. Neki slobodni radikali su kancerogeni, što znači da uzrokuju rak, dok drugi mogu dovesti do loše razine kolesterola, bolesti srca, Alzheimerove, Parkinsonove i iritacije grla. Mogu blokirati arterije i uzrokovati druge zdravstvene probleme. To je na vrhu uobičajenih rizika od jedenja pržene hrane, poput debljanja, povećanog rizika od dijabetesa i još mnogo toga.

Iako je nepraktično (i skupo) upotrebljavati svježe ulje svaki put kad duboko pržite hranu, važno je pratiti što ste pržili, koliko je ulje zagrijavano i koliko dugo se koristilo. Postoje četiri načina kako da znate da vaše ulje treba mijenjati. Prvo, miriše izgoreno. Drugo, okus je isključen - može imati ostarjeli ili zagorjeli okus. Treće, vaša pržena hrana izgledat će tamnija od uobičajene, a možda ima i prepečena mjesta. Također, u vašoj kuhinji može biti dima kad koristite ulje.

Za većinu kuhinja u restoranima morat ćete mijenjati ulje za kuhanje barem jednom ili dva puta tjedno, ovisno o količini kuhanja.

PONOVNO KORIŠTENJE ULJA

Za ponovnu upotrebu ulja za kuhanje možete učiniti sljedeće:

Ohladite, procijedite i spremite: Kada završite s kuhanjem za taj dan, ohladite ulje. Upotrijebite filtar ili gazu da procijedite ulje, uklanjajući sve zalutale komadiće hrane koji su se mogli otvoriti tijekom prženja. Prebacite ulje u hermetički zatvorenu posudu i stavite u hladnjak dok ga ponovno ne upotrijebite.
Pažljivo nadgledajte ulje: Slijedite savjete u prethodnom odjeljku kako biste odredili kada je vrijeme za zamjenu ulja. Bilo koji miris, vizualna ili promjena u teksturi znači da je vrijeme da ga zamijenite.
Imajte na umu da su sva ulja različita: sva ulja imaju različitu točku dimljenja. Planirajte ih u skladu s tim promijeniti.

ŠTO UČINITI SA STARIM ULJEM ZA PRŽENJE

Kad završite sa starim jestivim uljem , obratite se tvrtki ovlaštenoj za sakupljanje otpadnog jestivog ulja BIO ULJA d.o.o. da biste ga pravilno zbrinuli. Izlijte ohlađeno ulje u propisno označenu plastičnu ambalažu i naši djelatnici će ga preuzeti i ostaviti Vam čistu ambalažu za odlaganje.

Trebate li uslugu odvoza i zbrinjavanja otpadnog ulja iz Vašeg restorana? Slobodno nas kontaktirajte i zakažite redovit odvoz već danas.