Dolačka 31, Poduzetnička zona Podi 22000 Šibenik +385 22 462 008 +385 95 22 01 004

Blog

Postupanje s nusproizvodima životinjskog podrijetla je profilaktička mjera usmjerena na otkrivanje, sprječavanje pojave, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih i nametničkih bolesti ljudi i životinja i mjera veterinarske zaštite okoliša, a provodi se u skladu s Uredbom EU br. 1069/2009 i 142/2011.
Kako zadnjih godina dobavljači namirnica (mlijeko i mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine, jaja i sl.) uglavnom više ne prihvaćaju povrat u slučaju isteka roka trajanja mnogi maloprodajni objekti iste namirnice i ne znajući iste ne zbrinjavanju na adekvatan način odlažući ih u komunalni otpad.
Kad ste vlasnik tvrtke koja uključuje prženje, bilo da se radi o školi, bolnici, hotelu ili restoranu, sigurno ćete koristit puno ulja za prženje. Na kraju se razgrađuje i gubi okus, čineći ga neprikladnim za daljnju upotrebu u kuhinji. Ako ga izlijete u odvod, riskirate začepljenje odvoda i uzrokovanje ozbiljnih problema i troškova.
Restorani na svim razinama imaju ogromnu potrebu za uljem za jelo. To je jedan od najčešćih sastojaka koji se nalazi u kuhinji, posebno u objektima za pripremu brze hrane. Naravno, kada kroz Vaša kuhinju prolazi puno ulja za prženje, održavanje svježeg i pronalaženje stalnog izvora vjerojatno vam je u prvom planu. Ako to zvuči poput vas, vrijeme je da istražite mogućnosti koje nudi recikliranje vašeg ulja.
Jedan od najboljih dijelova ubrzanog ritma života je prostrana paleta ukusne pržene hrane. Bez obzira uživate li u tanjuru pržene piletine,lignje ili pomfrita nema ništa poput savršeno pripremljenog brzog i ukusnog prženog obroka. Ako ga spremate u fritezi s uljem koje je staro ili onečišćeno nečistoćama, možete računati da vaša pržena hrana neće ispuniti taj visoki standard. I to nije dobro.
Ulje za jelo osnovna je sirovina u bilo kojoj kuhinji . Svakodnevno se koristi u stvaranju širokog spektra jela, a nijedna kuhinja ne može bez njega. Nažalost, otpadno jestivo ulje smatra se opasnim. Ako se ne rukuje pravilno, može naštetiti okolišu. Srećom, postoje sigurni načini odlaganja iskorištene masti i ulja. Slijede preporučene metode koje kuhinje i restorani mogu koristiti za ovo odlaganje.
Nije praktično da kuhinje zamijene jestivo ulje u fritezi svaki put kad trebaju nešto pržiti - ali ako ne vodite računa koliko se često koristilo, kada je promijenjeno i što se s njim pržilo, mogli biste riskirati neke ozbiljne zdravstvene probleme. Surađujte sa tvrtkom ovlaštenom za sakupljanje otpadnog jestivog ulja kako biste osigurali redovito pražnjenje spremnika sa otpadnim jestivim uljem. O tome ovisi zdravlje vaših gostiju.